Friday, July 29, 2005

بازسازي بافت مركزي مشهد 2



در ادامه شناخت و بررسي پروژه هاي مرتبط با ميدان شهدا به خيابان در شرف احداث شارستان رضوي
مي پردازيم:
همگان مركز مشهد را به نام فلكه حضرت مي شناسند يا مي شناختند. خيابانهاي تاريخي اي كه شايد هم نسل اولين خيابان كشيهاي جديد در ايران باشند. بالا خيابان( شيرازي فعلي) مرتبط كننده حرم با قسمت اعيان نشين بوده است و پايين خيابان ( نواب فعلي) محله عوام و مردم عادي تر . خيابانهاي طبرسي و امام رضا نيز به عنوان دو مسير اصلي ديگر و ارتباط دهده موجود بوده اند. در اين بين خيابانهاي امام رضا و شيرازي به خاطر امتداد بصري اي كه به گلدسته ها و گنبد حرم داشته اند ( حالا كمتر شده است به خصوص در خيابان شيرازي كه اثري از گنبد را نمي بينيم) از اهمين خاصي بر خوردار بوده اند.4 خيابان فعلي به صورت حلقه اي در زير حرم مطهر به هم وصل شده اند.

در طرح جديد ايجاد 4 خيابان ديگر براي سهولت دسترسي به بافت مركزي شهر در نظر گرفته شده است كه به نظر مي رسد ايده 8
خياباني را كه مي تواند منتسب به امام هشتم باشد در بر داشته باشد. اما موضوع اين متن حلقه مبدلي است كه اين 4 خيابان فعلي و 4 خيابان در شرف تاسيس را به هم مرتبط مي كنداين حلقه مبدل كه شارستان رضوي نام گرفته است 53 هكتار از بافت مركزي را در بر مي گيرد. اهدافي كه اين حلقه مبدل در پي به دست آوردن آن است :
-تامين دسترسي مناسب
- تبديل حركت سريع به آرام
- بهبود شرايط زيست محيطي
كاربريهاي مد نظر در اين حلقه:
مسير حركت سواره و ايستگاههاي وسايل نقليه عمومي
كاربري تجاري و اقامتي
فضاي سبز تجهيز شده ( حلقه مفقوده بافت)
پياده گذرهاي اطراف مسير سواره با فضاهاي مكث


رقم 53 هكتار يعني نزديك به 6/1 مساحت بافت براي ايجاد اين حلقه يعني تخريب كلي خاطره و ارزش ونماد و خيلي چيزهاي ديگه كه براي هر كسي يك جوري ارزش واهميت داشته و داره. صرف تامين دسترسي براي تخريب اين مساحت از بافت دليل قانع كننده اي نيست . در عين حال با احداث شارستان رضوي حركت سواره در عمق بافت نيز نفوذ مي كند. خوب يا بدش با شما.
**********************
در صورا عدم مشاهده عكسها به لينكهاي زير مراجعه كنيد:

No comments: